Behandelmethoden: acupunctuur – acupressuur – kruidentherapie

Filosofie behandelmethoden acupunctuur – acupressuur

De behandelmethoden van acupunctuur zijn gebaseerd op de filosofie dat de energie van het lichaam door 12 energiebanen (de hoofd meridianen) door ons lichaam wordt verspreid. Elke meridiaan staat in verbinding met een orgaan. Als er een problemen is met de energietoevoer in één van deze meridianen, zorgt dat er voor dat het betreffende orgaan minder effectief werkt, waardoor ziekte ontstaat.

De diagnose

Het eerste consult bestaat altijd uit een uitgebreide diagnose. Er wordt gestart met het doorspreken van de klacht, de ziektegeschiedenis en de leefomstandigheden. Daarna volgt een pols- en tongdiagnose en wordt er gekeken naar andere specifieke kenmerken, zoals de kleur van het gelaat.

Behandelmethoden acupunctuur

Het voelen van de pols is een heel belangrijke manier om tot een diagnose te komen. Door op drie verschillende plekken nauwkeurig de spanning, de breedte, de diepte en de snelheid te meten, kan zowel de hoeveelheid energie worden vastgesteld, alsook de kwaliteit van de energie in de verschillende organen.

De tong geeft veel informatie over uw gezondheid. Er wordt onder meer gekeken naar de vorm en de vochtigheid van de tong, de hoeveelheid aanslag en de kleur van de tong.

Een verstoring  in een energiebaan, kan op verschillende manieren tot uiting komen, zoals in de kleur van het gezicht, geur, klank van de stem, emotionele toestand, smaakvoorkeuren, de aard van de symptomen en de verspreiding van hitte of kou in het lichaam.

Al deze aanwijzingen vormen de basis van het behandelplan, dat ten doel heeft de energiebalans in het verstoorde gebied te herstellen. Als gevolg hiervan zal de algehele conditie verbeteren, neemt de vitaliteit toe en verdwijnen de symptomen als ‘vanzelf’. Hieronder worden de verschillende behandelmethoden acupunctuur, acupressuur, kruidentherapie toegelicht

Behandelmethoden acupunctuur – acupressuur – kruidentherapie

De meest bekende behandelmethode die wordt gebruikt in de Chinese geneeskunde is acupunctuur: door hele, fijne, buigzame naaldjes in te brengen op specifieke punten, kan de energiebalans worden hersteld. Nadat de naaldjes zijn gezet, zult u eventjes een tinteling voelen. Dit gevoel ontstaat wanneer de energie in de meridiaan versterkt of verzwakt wordt. De naaldjes blijven ongeveer 15-20 minuten zitten.

Andere vormen van behandeling zijn acupressuur (werkt hetzelfde als acupunctuur, maar nu worden de energiebanen met de handen gestimuleerd, in plaats van met naalden), ooracupunctuur (hierbij worden bijvoorbeeld kleine magneetpleistertje op specifieke punten in het oor geplakt),  moxibustion (het toedienen van warmte op de energiebanen) kruidentherapie en voedingsadvies.

Kruidengeneeskunde: door het samenvoegen van verschillende kruiden kan een kruidenformule worden samengesteld, die precies op de cliënt is afgestemd en waardoor de balans in het lichaam hersteld en behouden wordt. In de loop der eeuwen heeft de Chinese kruidenkunde zich vanuit de empirische wetenschap doorontwikkeld tot een hoogwaardig therapeutisch systeem.

 [button link=”https://www.pantcm.nl/?page_id=96″ size=”small” bg_color=”#38B048″]Naar praktische informatie[/button]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *